För att få reda på om ditt barn har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som ADHD behöver det utredas.
ADHD test för barn och neuropsykiatrisk utredning

ADHD är en livslång funktionsnedsättning som orsakar svårigheter i vardagen, särskilt om man inte får rätt stöd och anpassningar. Både pojkar och flickor kan få ADHD, men pojkar diagnostiseras oftare. Flickor och kvinnor får oftare diagnosen ADD, eftersom deras problem inte är lika tydliga för omgivningen. Flickor får också i regel sin diagnos senare i livet än pojkar.
När ditt barn har fått en ADHD-diagnos har ni rätt till stöd och insatser som anpassas till barnets funktionsnivå. För att kunna ställa en diagnos måste ditt barn först utredas.
Att påbörja en utredning för ADHD
För att få reda på om ditt barn har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som exempelvis ADHD behöver det utredas. Denna utredning kan ske privat, där ni själva betalar utredningen, eller via landstinget.
Vid utredningar via landstinget finns ofta en väntetid. Hur lång denna väntetid är varierar beroende på landsting och belastning. Vi på Evidentia kan även ta emot er när ni står på väntelista för att bli utredd och då via remiss från er BUP mottagning.
Vårdgaranti och fritt vårdval
Om ni redan står på väntelista hos en barnpsykiatrisk mottagning BUP för en utredning kan du använda dig av vårdgarantin eller det fria vårdvalet för att påskynda behandlingen. Detta kan hjälpa till att påskynda starten av ditt barns ADHD-utredning.
Ni kan önska att få en remiss till en annan mottagning som har avtal för att genomföra neuropsykiatriska utredningar. Vi på Evidentia Psykologi tar emot remisser godkända av BUP. Även om våra mottagningar finns i Stockholm tar vi regelbundet emot remisser och genomför utredningar från hela Sverige.
Maila oss gärna på info@evidentiapsykologi för vidare information.
Privat ADHD utredning för barn kapar väntetiden
Om du inte kan, vill eller mäktar med att utreda ditt barn via BUP kan du göra det privat. Vi erbjuder privat finansierade ADHD-utredningar. Vi har inga väntetider och kan snabbt komma igång med en utredning.
För mer information kan du maila oss på info@evidentiapsykologi.
Hur går en neuropsykiatrisk utredning för barn till
En neuropsykiatrisk utredning är lite som att lägga ett pussel, där psykolog och läkare utvärderar ditt barns symtom, beteenden och svårigheter.
Informationen samlas in från olika källor, till exempel intervjuer med föräldrar om tidig utveckling, tidigare kontakter med hälso- och sjukvården och journaler samt information från skolan. Barnet genomgår också psykologiska tester och utvärderingar samt en läkarundersökning.
ADHD kan ta sig olika uttryck hos olika personer och även hos samma människa i olika faser av livet Information som samlas ger en nyanserad bild av ditt barns unika styrkor och utmaningar och ligger till grund för kommande stöd och insatser.
Stöd och insatser
Om ditt barn blir diagnostiserat med ADHD har ni möjlighet att söka fyra olika typer av insatser:
- Psykoedukation, som innebär olika former av utbildning om ADHD med konkreta råd om hur ni kan hantera och lösa praktiska vardagsproblem. Kommunerna har ofta information kring vart man kan vända sig för att få ta del av denna information.
- Kognitiva hjälpmedel är stöd och hjälpmedel för minne och vardagsfunktion för att få struktur och rutiner i vardagen, komma ihåg uppgifter och passa tider med mera. Här kan ni vända er till ADHD-center nära er.
- Läkemedelsbehandling kan minska ADHD-relaterade symtom, höja funktionsnivån i vardagen, öka livskvaliteten och förhindra vanliga konsekvenser av ADHD. För vissa är medicin en stor hjälp att få till rutinerna som behöver komma på plats för att vardagen ska fungera. Vi rekommenderar att diskutera för- och nackdelar med läkemedel med läkare på BUMM eller privat praktiserande psykiatriker.
- Omvårdnads- och merkostnadsbidrag är möjliga om ditt barn eller ungdom fått en ADHD-diagnos. Ni behöver då ett läkarintyg från er behandlande läkare. I dessa fall görs alltid en enskild bedömning.
Samsjuklighet och ADHD
Samsjuklighet innebär att ha två eller flera sjukdomsdiagnoser samtidigt. Både kroppslig och psykisk samsjuklighet är vanligt vid ADHD och kan leda till försämrad hälsa och livskvalitet.
Ångest och depression är den vanligaste psykiatriska samsjukligheten för barn med ADHD. Social fobi, tvångssyndrom (OCD) eller generaliserad ångest (GAD) kan vara svår att skilja från symtom och konsekvenser av ADHD.
Vid ADHD har man ofta svårt att behålla uppmärksamheten, samordna sinnesintryck, reglera känslouttryck och kan säga impulsiva saker. Kallprat och mingel vara vara en stor utmaning.
En stark oro för att saker ska gå snett eller hur man uppfattas av andra kan handla om GAD eller social fobi, eller i värsta fall till slut utvecklas till det. Men det är också en vanlig konsekvens vid ADHD för de som har svårt fokusera i samtal eller ofta säger fel saker vid fel tillfälle.
ADHD och Autism
Det finns även samsjuklighet mellan ADHD och autism. Men även ADHD utan autism kan skapa problem om man missar sociala signaler, säger opassande saker och alltid har känt sig ”fel”, och obekväm i sociala sammanhang.
ADHD, bruk och beroende
Det finns ett tydligt samband (och en medfödd sårbarhet) mellan ADHD och risk för skadligt bruk och beroende. Det betyder inte att alla som har ADHD också drabbas av alkohol- eller drogberoende, men att man ska vara extra eftertänksam.
ADHD och sömn
Det är heller inte ovanligt med sömnsvårigheter hos barn med ADHD. Det är inte farligt ha enstaka nätter med för lite sömn. Om ni däremot sover för lite natt efter natt, blir trött, mår dåligt och fungerar sämre i vardagen kan det leda till ytterligare koncentrationssvårigheter, rastlöshet/impulsivitet, minnessvårigheter, känsloregleringssvårigheter, svårigheter med planering och organisering.
Vi hjälper er med ert barns utredning för ADHD
Vi på Evidentia Psykologi erbjuder privat finansierade utredningar och utredningar via BUP. Ofta går det mycket snabbare att gå genom oss än landstinget.
Vid frågor och funderingar maila oss gärna på info@evidentiapsykologi för vidare information.